Friday, January 01, 2010

Den 5 a 6 - naspat do Thajska a mierime na juh

Rano prezijeme dramu s rozzurenym taxikarom, ktory pre nas o 7 am posle kamarata (ako sme sa vecer dohodli), aby nas odviezol na hranicu Kambodza-Thajsko, ale kedze sme nasli autobus, ktory je niekolkonasobne lacnejsi, kasleme na uz aj tak dolarmi precpaneho taxikara (aspon my si myslime, ze za posledne dni na nas pekne zarobil) a cakame na bus. Toto sa nepaci ani hostelovemu personalu, ktori nam ten isty listok na autobus ponukal o tretinu drahsie a mame obavy, ze chcu zavolat do autobusovej spolocnosti, aby pre nas neprisli. Bojime sa, ze z Kambodze dnes neodideme, tak sa idem na recepciu len tak opytat, ake je cislo na policiu. Nechcu mi ho povedat, ze vraj nevedia. Este ze existuje internet. Slavnostne nesiem cislo a s polhodinovym meskanim prichadza aj autobus.
... po dvoch hodinach v autobuse, ked naberame v kazdom hoteli dalsich a dalsich pasazierov, sme este stale v Siem Reap 8-/. So spolucestujucim holandanom uz robime stavky, kolko viac belochov (lebo cestuju s nami len turisti) a batohov sa do tohto mini pidi busu bez ulozneho priestoru zmesti. Dost, ha ha ha.
Na hranicu to trva takmer nekonecne, kedze nasa maximalka nepresiahla 60 km/hod a stojime 2 krat po 30 minut v "partnerskych" restauraciach (celkom vzialenost na hranicu je len 150 km!!!). Pred hranicou nas vykladaju do 40 stupnovych horucav aj s batohmi a znackuju cervenymi nalepkami ako dobytok. Cestovne listky nam niekto berie z ruk a uz ho niet. Zostavame pred colnicou ako take trapne babky, ktore dufaju, ze na druhej strane hranice na nas naozaj nejaky autobus cakat bude (kedze autobusy aj taxiky cez hranice nechodia - mozno aj preto, ze v Kambodzi sa chodi vpravo a v Thajsku vlavo). Prejdeme cez nemalo bran, kontrol a peciatok a v Thajsku uz caka svorka malych deti, ktore na povel matky zacnu plakat, smrkat, soplit a zobrat drobne 8-/ Prichadza thajsky mladenec, ktory nas poznava podla cevenych znaciek na trickach a naklada do mikrobusu. Tesime sa, ze to vsetko prebehlo hladko a aj rychlo..... Ale nie az tak rychlo. Z mikrobusu nas vyhodia o kilometer dalej v dalsej z ich partnerskych restik a oznamuju odchod mikrobusu za hodinu!! Demonstrativne vytahujeme vlastne jedlo z batohu a na krasne chladene napoje len tuzobne pozerame.
Pred Bangkokom este chytime vecernu zapchu takze cesta z Kambodze do Bangkoku nam trvala vyse 10 hodin (cestu tam taxikom sme zvladli za 6 hod.). Rychla vecera, este rychlejsie nakupy v rusnej ulici Khao San a cakame zase, tentokrat na autobus smerujuci na juh, na ostrov Koh Tao. Na rezervacii je pisany odchod 20:30, pri check-ine nas upozrnuju na odchod az o 21:00 a po 22:00 sme samozrejme este stale v Bangkoku. Aspon ze je tento thajsky double-decker klimatizovany a v celku pohodlny.
Okolo piatej prichadzame do pristavu Chumphon, odkial by mala ist o siestej nasa lod na ostrov. Ale kedze tam opat cakaju nateseni kuchari z partnerskej restiky (uz tak znamy trik), odchod lode je az o siedmej a dovtedy turisti pekne minaju peniazky a my hlavne cas.
Na ostrove Koh Tao vezmeme prveho taxika (super velky pick-up ako vlastne vsetky autiska tu na ostrove) a vystupujeme pred nasou potapacskou skolou New Heaven. Okamzite zaciname s kurzom, ale kedze my s Durom uz mame teoriu za sebou, mame dnes este volno. Vytahujeme snorchle z batohov a trielime cez dva mini kopceky na plaz - Freedom Beach. Snorchlovanie je krasne, tolko druhov ryb, v takom pocte, a vlastne hned pri plazi, to sa len tak nevidi. Vydrzime vo vode 90 minut, az kym nas chlad, smad, a mozno zacinajuci upal z vody nevyzenie.
Vecer este stihame rychlo pochod do rusnejsej casti ostrova, s mnozstvom obchodikov, restik, potapacskych skol, salonov krasy a taxikov. Myslim, ze tuto trasu peso po ceste uz absolvovat nechcem. Tolko motoriek, tuk-tukov, obrovskych taxikov na uzkych prasnych cestach mi nepride ako prijemny adrenalin.
Ahaaaa, dnes je predsa Silvesteeer! Pozval nas majitel potapackej skoly, aby sme prisli na jeho super-hero party na plazi. Zaciname teda o osmej tam. Na plazi uz je pripravene jedlo, vesely jamajkanec pripravuje drinky a rasta thajci sa snazia zahrat zname skladby. Vdaka odlivu je plaz sirsia a zmestia sa sem vsetci ti super-hrdinovia, ktori dorazili v kostymoch. Z plaze vypustaju prve lietajuce lampiony - raj pre fotografov. Vydrzime do jedenastej a potom na chodniku Duri prehovori unavene vyzerajuceho thajca, aby nas za par bhatov odviezol na svojej "sajdke" (myslime tym motorku s pripevnenim vozikom na ryzu na jednej strane) na hlavnu plaz - Sairee beach.
Tam to uz zije. Na nebi lieta tak stovka horiacich lampinov. Kazdy z plazovych barov ma pripravene vlastne atrakcie a ohnostroje. V tom, ktory sme si na rychlo vybrali my, sa par chalanov hra z ohnivymi tycami a do rytmu DJa si s nimi pohadzuje. Presne o polnoci (o 6 skor ako v CR/SR), zapalia na vode napis NEW YEAR 2010, banda holych turistov sa rozbieha do mora a vypustia prve delobuchy a ohnostroj. Najlbizsich 30 minut sa nepocujeme.
Este pozrieme vedlajsi bar, kde sikmooki Janosici skacu cez horiace svihladla a ideme sa na nasu terasku dorazit vinom z pivovej flase (vysvetlim na poziadanie 8-)).

4 comments:

Unknown said...

ziadam vysvetlenie vino/pivoveho incidentu.

Unknown said...

pripajam sa k ziadosti, nech v tom nemame bordel! :)

Unknown said...

pripajam sa k ziadosti, nech v tom nemame bordel! :)

Vierka said...

heh, to je tak ked posles chlapa pre pivo.... prinesie to najlacnejsie, co sice vyzera ako pivo (flasa je rovnaka, etiketa rovnaka, namiesto pismenok cerviky) ale ked to ochutnas, najprv si myslis ze sa to pivo cestou z obchodu pokazilo, pri druhom dusku zistis, ze to je fajny kviciak vino a pri tretom ti to uz je jedno a vypijes tu zbrndu do dna.... Nastastie kupili 3 flase....