Wednesday, January 06, 2010

Den 11 - Koh Lanta - kayaky

Rano najprv vyzdvihnu chalanov, ktori odchadzaju na svoje ponory (budu sa ucit orientaciu pod vodou a multi-levlovy ponor) a po chvilke pride aj pre nas tuk-tukar Aon. Vezme nas na druhu stranu ostrova k mangovnikovemu lesu. Mangrovniky rastu kde len dovidiet, v mori, a cez ne je postavene len uzke molo pre turistov, aby si to mohli obzriet zblizka a nezamocili sa pri tom. Na lodicku nakladaju tri kayaky a ovocie na cestu a cez mangrovniky sa dostavame na otvorene more. V dialke sa crtaju rozne male ostrovceky, niekde z vody trci len malicka pieskova plaz s par stromami.

Pri jednom z brehov zastavujeme a nas sprievodca vytahuje banany. K lodi sa uz rozbieha svorka opiciek. Niektore cakaju na brehu, a banany im hadzeme, ine sa osmelia a namocia sa kvoli kusku bananu do vody aby na ne dosiahli. Ta najdrzejsia nam vyskoci na lod a nerobi je problem nas tahat za ruku, ked nam rozbalovanie bananu trva velmi dlho. Prichadza aj mama opica s malou baby opickou vysiacov jej na bruchu. Podavame im a hadzeme vsetky banany, ktore mame. Opicky su cistotne, takze ked banan nahodou nechytia a spadne im do blata, pribehnu s nim k moru a oboma ruckami si ho vo vode pekne oplachnu a az tak sa do neho zahryznu.

Ideme lodkou dalej az k ostrovu Talabeng. Tam presadame na vratke plastove kayaky a nasledujeme sprievodcu. Okrem sprievodcu s nami idu uz len dve asi 60 rocne dvojicky, Holandanky. Utesujeme sa, ze ked to zvladaju oni na kayaku, musime aj my (nakoniec to nic tazke nebolo). Talabeng je krasny neobyvany ostrov, strmo vystuoujuci z mora. Pri hladine obmyty vlnami a obrasteny muslami. Na miestach, kde sa vytvorili rozne prevysy, su utvary ako keby stalaktity. Kayakujeme naokolo, zastavujeme sa pri roznych zaujimavych miestach, vplavame najprv do jednej malickej jaskynky len pre jeden kayak (tam to trosku otlcieme veslami ked sa snaime vyplavat) kde pistia netopiere. Druha jaskyna je uz vacsia, s krasnymi niekolko metrovymi stalaktitmi aj stalagmitmi a so sikmu stenou, po ktorej sa dokonca nejaki tursiti aj snazili vyliezt blizsie k visiacim stalaktitom. Naokolo su aj malinke ostrovceky pomedzi ktore preplavame a asi po dvoch hodinach zase menime kayaky za lodku. Odvezu na ostrov Bu Bu s peknou tichou pieskovou plazou, kde mame pripraveny obed a ovocie. Potom sa ti, ktori si doma nezaudli plavky (he he) okupeme, polezime si pod palmami v hojdacej sieti a trosku sa aj poprechadzame dzunglov. Mame tu zhruba tri hodinky na oddych.

Zacina sa zmrakat a v dialke uz hrmi. Naskakujeme na lod, ale burke sa uz nevyhneme. Ta najvacsia smrst nas stretne na lodi, takze sa chulime pod mini striesku. Po polhodine cesty sme uz opat pri mangrovnikoch a hladnych opickach. Banany uz sice nemame, ale aspon si ich este raz obzrieme. Su teraz cele premocene a uz im voda nevadi. V mnrovnikovom lese je aj jeden plavajuci rybarsky dom, kde sme sa asi povodne mali este zastavit a kayakovat, ale kedze stale prsi, vypustame to a ideme domov.

Taxik (sme radi ze nie otvoreny tuk-tuk) nas dovezie k bungalovom a na verande cakame za dazda na prichod chalanov. Medzi chatickami sa pomaly tvori hnedy potocik. Prsat prestava az k veceru, stihneme rychlu veceru a ideme sa pri pivku pripravit na zajtrajsok.

No comments: