Sunday, January 24, 2010

Den 24 - "mahout" vycvik na slonej farme


Uz klasicky, prerobeny pick-up (so strieskou a sedenim po stranach) nas vyzdvihne len s 30-minutovym meskanim. Spolu s polsko-francuzskym parikom (Alex&Patrick) a postarsim australanom Bernom vyrazame na nakup bananov a sladkych zemiakov pre nasich dnesnych zverencov. Bern nam celu cestu sprijemnuje rozpravanim zazitkov z Azie (aj napr. zo "zlateho trojuholnika" a z Indie) z pred 20-tich rokov.

Prichadzame na sloniu farmu Chang Siam. Thajka "Nong" vysvetluje zakladne povely:
                    JOKA = slon pokrci nohu v kolene a vytvori tym schodiky pre vas ladny vylez hore 8-) ;
                    JUT = stoj;
                    Qua = vpravo;
                    Sai = vlavo;
                    Toi = cuvaj;
                    Pai = chod vpred;
a moj naoblubenejsi:  Bonsu = slon dvihne chobot a otvori dosiroka pusu, aby ste ho mohli nakrmit rovno do ust;


Aj tak nam su vo finale vsetky tieto povely s prepacenim na hovno, lebo slonice pocuvaju jedine svojich trenerov. Pre vseobecny rozhlad a dobry pocit sa ich ale naucime a po zvysok dna sa ich budeme pokusat aplikovat na tonove zvierata, ktore aj ked maju usi velke ako talianska pizza sa zda, ze su hluchee 8-)
Slony sa zprvu strasne tesia nasej pritomnosti (vedia ze s prichodom turistov prichadzaju aj banany). O 50 kil zjedenych bananov neskor ich nalada poklesne a zacina vycvik. Ucime sa ako vyliezt na slona a ovladat ho. Vypytujem sa, ci slonici nemozem ublizit, ked sa na nu driapem za pomoci jej ucha, ktore sluzi ako pomocne lano, ci uchytka pri ceste nahor. Nong sa len smeje. Mala pravdu, vecer som ja cela doskrabana (a to aj cez hruby oblek, ktory sme fasovali) a slonici urcite nic nebolo.

Na farme maju celkom 8 slonov (6 slonic a 2 panov), z toho jeden je prave velmi "sexy", ako to volaju treneri, preto je sam niekde v dznugli a nosia mu zo dve samice kazdu noc. Vraj mozu byt v tomto obdobi velmi nebezpecne, preto ich drzia oddelene. Trener vraj hned pozna, kedy to na slona, pripadne aj slonicu pride, a to podla zlazy, ktoru maju na temene hlavy a z ktorej zacne vytekat serum.
Slony su inak tak silne, ze nas kazdeho dokazali dvihnut zo zeme chobotom. Niektore, hlavne tie baby slony (asi do 12-teho roka zivota), vedeli aj fukat do harmoniky. To uz bolo trosku prilis (nepaci sa mi takyto trenink akychkolvek zvierat), ale stale sa tu slony maju lepsie, ako tie, ktore pomahaju nosit rubacom drevo. Vrchol programu bola pusa od slona. Samozrejme, s Durkovym povolenim 8-) Najprv mu riadnou handrou vycistili chobot (tomu slonovi), ktorym sa nam potom pricucol na lice. Velmi zvlastny pocit, hehe.

Po obede a oddychu na prekrasnej terase nad rieckou a bananovnikmi si kazdy vyberame svoj "dopravny prostriedok" a ideme na prechadzku dzunglou (teda tym, co z dzungle zostalo, lebo slon zozerie 250 kg niecoho vegetarianskeho denne, takze cesta, po ktorej pojdeme, je uz kompletne obzrata). Ja si vyberam mladatko "Fa", ktore zase nieje az take drobunke. Fa je celkom kludna, poslucha trenera a obcas aj mna! Nasleduje skupinku a velmi nevymysla. Ked dorazime k altanku, kde ich zase caka sladka odmena, Fa sa skryje pod altanok a cez dieru v podlahe trci len jej dozadujuci sa chobot. Neunavne jej nosim banany a zemiaky a ona neunavne papa a pyta si dalsi kusok...

Na cestu spat si beriem snad toho najvacsieho slona zo skupiny a mam dost problem sa na neho vobec dostat. Slonovi je cestou horuco, tak zo zaludka vytiahne vodu (ktoru vypil niekedy rano) spolu s rozkladajucimi sa kuskami bananov a vysplechne to na seba i na mna. Mala som ja zostat s Fa! Neskor sa rozhodne, ze by este nieco maleho zbastil, tak chobotom vytiahne zo zeme pocestny krik a pomalicky ho prezuva. Finisujeme v riecke, kde velkymi kefami drhneme vyvalenych slonov. Z mojej Fa je vidiet len cast pupku a koniec chobota, ktorym dycha, inak je pod vodou cela a chladi sa). Duriho slonicek sa do vody aj pokaka, takze okrem drhnutia ma Durko na starosti aj odpratavanie hovnich kolacov 8-)
Zhromazdia nas v rieke vsetkych pred slonov, ze vraj sa ideme fotit. Zaujima ma ale, preco dva slony uz odchadzaju. Ze vraj preto, lebo oni nevedia spliechat vodu. Kym to moj mozog zpracuje, uz je neskoro, a tie zvysne tri slonice za nami uz maju v chobotoch napumpovanu vodu a doslova nas osprchuju 8-) Fa je z toho nadsena ako mala a spliecha po nas este zopar minut.

Inak, keby ste chceli trosku lekciu thajstiny, tak Chang znamena slon (maju tu vyborne pivo, ktore tiez volaju Chang) a Chiang Mai (mesto do ktoreho sa teraz vraciame a v ktorom sme stravili posledny tyzden) znamena v preklade Nove mesto.
Vraciame sa teda do Chiang Maiu. Dnes vecer odchadzame VIP autobusom (ludia, on mal normalne masazne kresla, strasne siroke a polohovatelne takmer do horizontalnej polohy) do Bangkoku, ale zostavajuce 2 hodiny predsa nenechame bez akcie. V jednom z chramov je dnes velka oslava, resp. pohreb hlavneho monka dva roky po jeho smrti. Sialena tlacenica, ludia v bielom alebo ciernom, stanky rozdavajuce jedlo a pitie zdarma, a pred pagodou konecne vidime hotove papierove dielo, na ktorom sa tu pracovalo uz minimalne tyzden (videli sme prve konstrukcie pred tyzdnom). Je to velikansky farebny papierovy slon s rybim telom a hybajucimi sa kridlami aj chobotom, ktory nesie vyzdobene kralovske kreslo. Ako z filmu. V jednu chvilu okolo nas prechadzaju vyobliekany a vymalovany ladyboyovia so spicatymi klobukmi, ktori idu asi dopredu tancovat. Podla programu ma proces a aj zapalenie tohoto diela (nevieme, ci v nom nebudu nahodou palit aj telo monka) zacat o 7 pm, ale este o pol osmej sa samozrejme nezacalo, a nas autobus odchadza, takze si to pozrieme doma na www.youtube.com.
Pzm.: tak sa aj stalo, nasli sme video, ako zapalili slona a monka v nom:
(ak vyhladate slova "Chan Kusalo cremation", je tam viacej videii )


No comments: