Friday, January 08, 2010

Den 14 - Ponory na Koh Bida Nok a Koh Bida Nai

Nechce sa nam rano vstavat, ale tesime sa na ponory (a na super ranajky na lodi), takze sa premozeme, natiahneme plavky, zbalime sa a ideme. Prvy ponor idu chalani skusat vztlak a podvodny beh po pieskovom dne. Ja so Zuzkou sa pripajame k holandskemu pariku a na starost nas ma thajsky instruktor (s thajcom som este nepotapala). Nad vodou mu je horsie rozumiet, a pod vodou je ticho a nevidava ziadne signaly, takze osral ho pes, plavame takmer bez neho. Napriek tomu sa nam uz pri prvom ponore podari vidiet hned dvoch leopardich zralokov (lepard shark), jedneho obrovskeho spiaceho na dne, a druheho plavajuceho pred nami. Papaju len plakton, a su hnedo-zlto-pieskovej farby a bodkovane, takze strach z nich urcite nejde. Zbacime aj raju maskujucu sa pod pieskom, cierno-bielu bodkovanu morenu, puffer fish (tie sa nafuknu ked sa vylakaju, ale nasledne zomru, takze mame zakazane ich strasit....aj ked mam taku chut urobit huuuu!), skorpionovu rybu co vyzera uplne ako kamen (tieto ryby zeru vsetko, co je okolo nich, preto dokazu menit farbu presne podla prostredia, v ktorom ziju).

Po ovocnom obcerstveni na lodi zaciname druhy ponor, tentokrat s nasou oblubenou francuzkou Nathalie. Na zaciatku stravyme par minut hladanim morskeho konika, bohuzial, ten sa tak dobre skryval, ze sme ho nevideli. Nevadi, leopardi zralok je stale tam, takze maju moznost si ho obzriet aj chalani. Nathalie tiez pozna tajnu skrysu bambusovych zralokov (bamboo sharks), skryvaju sa pod ploskym kamenom (Dokonca to vyzera, ze snad ani nemozu ist von, ze su vacsi ako otvor. A vraj su na rovnakom mieste uz mesiac). Aby sme ich videli, musime hlavou uplne na dno a nohami hore ich obzerame v tmavej diere. Za utesovym rohom narazime na morskeho hada. Bodkovana morena na nas tiez caka a uvidime aj jednu malicku volne plavajucu mimo dieru. Bezne su tu aj krabicove baby rybky (box fish), sweet-lip fish, file fish, vela claun fish (aj druh "tomato" a "clarks") - t.j. Nemo, zijucich v sasankach. Nad hlavami nam jazdia velke "trevallie" ryby.

Okrem rybiek je tu aj vela krasnych koralov, niekore vyzeraju ako obrovske cipkovane vejare, aj niekolko metrov velke. Na jednom mieste plaveme nad kompletne zarastenym dnom tvrdym koralom.

Na bezpecnostnej zastavke Nathalie uvidi obrovsku meduzu a vyraza za nou. Je fakt krasna a velka. Pod klobukom je zo 20 malych rybiek, ktore plavaju stale v jej tesnej blizkosti. Ma vela noziciek, ci chapadiel, ktore su ruzove, vyzeraju ako cipkovane. Niektore z rybiek, zijucich s nou v symbioze, su len niekolko milimetrov velke/male.

Na lodi si vychutname pohlad na ostrov Phi-Phi, vedla ktoreho sme potapali. Ma strme zrazy, z vody vychadza kolmo jeho kamenna stena, zhora zarasteny zelenou. Nice.

A mame tu posledny vecer s Novotnymi, zapijeme to fajnovymi koktejlami v rasta bare na plazi (vola sa asi inak, ale obsluhuje tu vzdy vysmiaty - asi mierne zhuleny - thajsky rastafarian).

No comments: